| 
1. How many Awards are given for the best ‘District Library’? | 
| 
A   5 
B   4 
C   6 
D   2 
E   7 
Answer : C 
 | 
| 
2. Which year RRRLF instituted best ‘Rural Library Awards ‘one per each State ? | 
| 
A  since 2005 
B   since 2004 
C   since 2003 
D  since 2001 
E   since 2006 
Answer :  A 
 | 
| 
3. which journal have cover story, professional news, technology helpline & new product information features? | 
| 
A   International Journal of information Research 
B   Library Herald 
C   Information Age 
D  Annals of Library and Information Studies 
E   SRELS Journal of Information Management 
Answer :  C 
 | 
| 
4. Who organized jointly ‘The 2nd India Public Libraries Conference’ (IPLC 2016)? | 
| 
A    RRRLF and DELNET 
B    DELNET and  NASSDOM 
C    NASSDOM and RRRLF 
D    RAJIV GANDHI FOUNDATION and  NASSDOM 
E    MINISTRY OF CULTURE AND DELNET 
Answer :  B 
 | 
| 
5. ‘Ask Library Anything’ and ‘The best Book for the largest number at the least cost’ are represent aims of which following Associations? | 
| 
A   ILA 
B   BLA 
C   MLA 
D   ALA 
E   IFLA 
Answer : D 
 | 
| 
6. What suggestions was given by James Dough Brown in 1894? | 
| 
A   Open Access 
B   Orientation Program 
C   Reference service 
D   Inter-Library Loan Service 
E   Refresher Course 
Answer : A 
 | 
| 
7. In which type of library LA conduct survey on Library services in 1961? | 
| 
A   Central Library 
B   Regional Library 
C   National Library 
D   District Library 
E   Common Wealth country Library 
Answer :  E 
 | 
| 
8. who started/developed  Book Coupon Scheme? | 
| 
A    IFLA 
B    ILA 
C    UNESCO 
D    BLA 
E    ALA 
Answer :  C 
   | 
| 
9. ‘Kate Greenway Medal was given by LA for which achievement ? | 
| 
A    For Best Children’s Book 
B    For Best Illustrated Children’s Books 
C    For Outstanding Index 
D    For Best Reference Work 
E   For Outstanding Bibliography 
Answer :  B 
 | 
| 
10. Bibliography lists of the early printed material up to15th century called as? | 
| 
A   Universal Bibliography 
B   Trade Bibliography 
C   Selected Bibliography 
D   Eclectic Bibliography 
E   Books Rarities 
Answer :   E 
 | 
| 
11. Which State Public Library Act’s nature of law is 6% library cess on lands, buildings, vehicles and profession? | 
| 
A    Karnataka Act 
B    Andhra Pradesh Act 
C    Kerala Act 
D    Maharashtra Act 
E    Madras Act 
Answer :  A 
 | 
| 
12. In1950 for which type of library development Dr. Ranganathan prepared 30year Plan? | 
| 
A   District Library 
B   Public Library 
C   Central Library 
D   Academic Library 
E   National Library 
Answer :  E 
 | 
| 
13. Who declared the Prize “Ranganathan Award” to promote Research in the field of classification? | 
| 
A    FID 
B    IFLA 
C    ILA 
D    ALA 
E    DLF 
Answer :   A 
 | 
| 
14. The 2nd edition of common communication format was published in 2 volumes called? | 
| 
A     CCF/A and CCF/E 
B     CCF/B and CCF/F 
C     CCF/B and CCF/E 
D     CCF/A and CCF/B 
E     CCF/C and CCF/D 
Answer :  B 
 | 
| 
15. How many guiding rules for cataloguing were prepared by pannizi, librarian of British Museum in 1841? | 
| 
 
A    91 
B    81 
C    92 
D    83 
E    90 
Answer :   A | 
| 
16. who named ‘cannon of relevance’ as ‘compulsory characterstic’? | 
| 
A     Bliss 
B     Ranganathan 
C     Sayer 
D     Richardson 
E     none of above 
Answer :  C 
 | 
| 
17. Bar code data may be referred as? | 
| 
A   Linear barcodes 
B   1Dimensional barcodes 
C   Symbologices 
D   All the above 
E   None of the above 
Answer :  D 
 | 
| 
18. Who established ‘Book Promotion centre’ for Public library? | 
| 
A    UNESCO 
B    RRRLF 
C    IFLA 
D    ALA 
E    ILA 
Answer :  A 
 | 
| 
19. To whom the stutter disease handicapped in his childhood? | 
| 
A   Melvil Dewey 
B   Dr Ranganathan 
C   Shri. B.S Kesavan 
D   S.R. Radhakrishnan 
E   J.D. Brown 
Answer :  B | 
| 
20. In which year UNIMARC Handbook came into existence ? | 
| 
A   1977 
B   1980 
C   1982 
D   1983 
E   1979 
Answer : D 
 
 
©Information©Rajni and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced. | 
 
0 Comments